skip to main content

GASLOOS BOUWEN / GASLOOS WONEN


Door het klimaatakkoord van Parijs en de verplichting de CO2 uitstoot te verminderen zijn wij vanaf 1 juli 2018 in Nederland verplicht om alle nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting te bouwen. In 2050 moet Nederland volledig klimaatneutraal zijn.

Bij Villa Delphia zijn wij geruime tijd geleden al over gegaan om alle woningen volgens het “passiefhuisprincipe” te ontwerpen: georiënteerd naar de zon, luchtdicht en goed geïsoleerd.

Maar gasloos bouwen betekent dat alle woningen in plaats van een gasaansluiting uitgerust moeten worden met slimme installaties: een warmtepompsysteem, een lage temperatuur vloerverwarming en een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Er komt dus geen gasgestookte CV-ketel meer, geen gashaard in de woonkamer en ook uw kookplaat zal elektrisch moeten zijn. Wilt u toch de sfeer van een haard niet missen in uw huis dan kunt u voor een houtkachel of palletkachel kiezen. Ook een gaskachel behoort tot de opties indien u voor een aansluiting op gasflessen kiest. Wij adviseren u graag, vraag naar de mogelijkheden!

Iedere woning wordt op maat ontworpen passend bij uw ambities, ook op het gebied van energie.

NOM - NUL OP DE METER


Omdat Nederland door het klimaatverdrag van Parijs verplicht is om de CO2 uitstoot te verminderen is het sinds 2018 verplicht om alle nieuwbouwwoningen gasloos te bouwen. Maar naast dat u uw woning gasloos zult moeten realiseren kunt u er ook voor kiezen om een nul-op-de meter-woning te bouwen. Als u een nul-op-de-meter woning laat bouwen staat uw netto elektriciteitsverbruik aan het eind van het jaar namelijk weer op nul. Dit betekent dat niet alleen de energie van uw huis, maar ook het energieverbruik van uw hele huishouden over het jaar heen door de installaties opgewekt wordt. Hierdoor bespaart u veel energiekosten.

Door ruime ervaring in het ontwerpen en realiseren van energieneutrale woningen kunnen wij ook voor u een plan op maat maken. Kom gerust langs, we adviseren u graag.

BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) - berekeningen


Die eisen voor de BENG vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Ten opzichte van de berekening die wij voorheen moesten maken bij het indienen van een omgevingsvergunning wordt er nu meer aandacht besteed aan de opwarming en de nodige zonwering in de zomermaanden. Hiervoor moeten in het ontwerp de nodige maatregelen getroffen zijn. De BENG berekening laten wij door een externe adviseur opstellen.

Energieprestatie indicatoren - BENG

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:
  1. de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  2. het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  3. het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)
De BENG-normen zijn per gebouwtype verschillend. Het Energielabel van een woning wordt pas na oplevering en controle definitief.