skip to main content

VILLA ENERGIE+


Logo Villa Delphia energieneutraal

Het passiefhuis en de energiePLUSwoning

energiebewust wonen

  • Passiefhuis Maasbommel - voorgevel
  • Passiefhuis Maasbommel - kopgevel entree
  • Passiefhuis Maasbommel - achtergevel
  • Passiefhuis Maasbommel
  • Passiefhuis Maasbommel
  • Passiefhuis Maasbommel
  • Passiefhuis Maasbommel
  • Passiefhuis Maasbommel
  • Passiefhuis Maasbommel

Passiefhuis te Maasbommel.



Inhoud:
610 m3
Vloeroppervlak (BVO):
196 m2

Het passiefhuis van Edwin van Opstal en Karin Peters is klaar en bewoond. De kachel is ondertussen gestookt en het is heerlijk warm in huis.
Edwin en Karin hebben in 2013 een fraai perceel aangekocht in het buitengebied nabij de Maas. Op de een verhoging stonden een fraaie oude boerenschuur en een na-oorlogse arbeiderswoning. De woning stond op de plek van de nieuwe woning. Nu het huis klaar is, komt er tijd om de oude schuur op te knappen.
Het bouwsysteem van de woning is uniek en door Edwin en Villa Delphia zelf ontwikkeld. De kennis van Edwin op het gebied van industrieel ontwerpen en productontwikkeling kwam hem hierbij uitstekend van pas. Villa Delphia heeft hierin een adviserende en ondersteunende rol gespeeld.
De drie gebouwen staan op de terp dicht bijeen in een herkenbare boerderijsetting en rondom een ingesloten en intiem erf. De woning is optimaal op de zon georiënteerd.

Artikel Kavel&Huis juni 2016 In juni 2016 heeft het blad Kavel&Huis een uitgebreid artikel besteed aan deze woning.
Lees hier het artikel. (pdf, 8,37Mb)

Techniek
Bouwkundig:
  • werkvloer van schuimbeton, 300 mm EPS, plaatfundering van 18cm gewapend beton.
    Rc = 9,9 m2.K/W
  • gevels en daken: skelet van houten I-profielen en speciaal geproduceerde EPS elementen van 300 mm dik. Rc = 9,6 m2.K/W
  • Kozijnen: Internorm kunststof/aluminium passiefhuiskozijnen met isolerend drievoudig glas. u-waarde = 1.2 – 1.5
Installaties:
  • 12 PV-panelen van 250 Watt. Modulair samengevoegd met zonnepanelen in één rechthoekig kader Gemiddelde opbrengst/jaar: 2.500 kWh.
  • Zonnepanelen tbv warm tapwater, opp. 3,2 m2. Buffervat van 750 liter.
  • Warmte accumulerende houtkachel met warmtewisselaar, verwarmt in de winter het buffervat van de zonneboiler. Kachelhout van eigen terrein, dus CO2-neutraal. Alle warmtestromen worden via een Brunner Heizcentrale (BHZ) gestuurd.
  • Lage temperatuur muurverwarming in alle verblijfsruimten, het zonneboiler buffervat levert hiervoor het warme water, ook weer via de BHZ.
  • Balansventilatie met warmteterugwinning(wtw)-unit
  • Douche water warmteterugwinning
  • Recirculatie-afzuigkap in de keuken met actief koolfilter.
  • Voorbereid op regenwatergebruik voor toilet doorspoelen en de wasmachine.
Het uiteindelijke resultaat van de PHPP-berekening is 13,8 kWh/m2/jaar en 9,4 W/m2/jaar, een (bijna) nul-energie-woning, omdat het elektrisch energieverbruik volledig gedekt wordt door de PV installatie en de verwarming en warmwaterbereiding in de winter vrijwel volledig met een zeer efficiënte hout gestookte kachel geschiedt.

Het bouwsysteem
Nadat de betonnen begane grondvloer voldoende was uitgehard is het gehele casco van het passiefhuis in Maasbommel door de bewoners zelf opgetrokken in circa 4 weken tijd.
Het bouwsysteem bestaat uit een houtskeletconstructie met geprefabriceerde voorgevormde EPS-elementen van 30 cm dik. De sparingen in de elementen zorgen er voor dat er nauwkeurig en maatvast kan worden gewerkt.
Eerst worden de houten elementen gesteld en wordt de houten balklaag van de verdiepingsvloer hieraan gekoppeld. Vervolgens worden voor zowel de wanden als het hellend dak EPS-elementen geplaatst en gefixeerd.
Voor een goede stabiliteit van de woning is er voor gekozen om aan de binnenzijde OSB-III platen toe te passen.
Aan de buitenzijde is deze woning geheel bekleed met Eternit-leien op geventileerd houten regelwerk.
De binnenzijde wordt voorzien van gipsplaten met stucwerk op houten regels. De elektrische installatie en de rioleringsleidingen kunnen tussen de gipsplaten en de OSB-platen doorlopen. Er behoeven hierdoor geen lucht- en damplekken te worden gemaakt.

Edwin van Opstal heeft, door de opgedane bouwervaring, samen met de producent van de elementen nog enige modificaties aangebracht in het bouwsysteem, zodat het ook voor iedere (zelf)bouwer praktisch geschikt is om mee te werken.

Noot 1:
Voor het dragende werk is gekozen voor een houtskeletcasco van samengestelde houten I-balken. Deze balken zijn maatvast, daarentegen vertoont standaard bouwhout doorgaans maatafwijkingen. Verder heeft hout redelijke isolerende eigenschappen. Houten I-balken hebben door het slanke lijf nog betere thermische eigenschappen waardoor de warmtelekken beperkt blijven.

Noot 2:
Indien een staalframe de voorkeur zou genieten, dan is dit mogelijk, maar er zijn dan wel enkele nadelen aan verbonden, zoals grotere thermische (warmte)lekken, hogere investingskosten en hogere arbeidsintensiviteit.
Tevens is het belangrijk om er bewust van te zijn dat een woning met staalframe een kooi van Faraday vormt. In de media is hier vaker aandacht aan besteed door bouwbiologen. Voor een enkeling kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Het is belangrijk dat de (zelf)bouwer en bewoner hier een weloverwogen beslissing neemt.

Het verhaal van de bewoners
Ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven, zowel op het gebied van energieverbruik als voedselvoorziening. In de praktijk heeft zich dat voor ons vertaald in de wens om te wonen in een goed geïsoleerde woning met ruimte voor een moestuin en een boomgaard.

Omdat onze roots liggen in Brabant en Gelderland hebben we diverse rondritten gemaakt door midden en zuid Nederland. We kwamen al snel tot de conclusie dat we in het rivierengebied wilden gaan wonen, vanwege de ruimte, de karakteristieke dorpjes met oude boerderijen, landhuizen en zelfs hier en daar een kasteel.

Onze droom was het renoveren van een karakteristieke boerderij, maar de compromissen die gesloten zouden moeten worden om daarvan een energie efficiënte woning te maken bleken voor ons uiteindelijk te groot. Daarom hebben we uiteindelijk de bewuste keuze gemaakt om op zoek te gaan naar een bouwperceel in een landelijke omgeving.

We stuitten uiteindelijk op het huidige perceel met enige verouderde gebouwen. Wat ons direct aansprak was de mooie omgeving en de nabijheid van de dijk met uitzicht op de molen met bijbehorende gebouwen. Ook de bestaande boerenschuur sprak tot de verbeelding. Wel zou het bestaande woonhuis uit de jaren 60 hierbij plaats moeten maken voor een nieuwe woning.
De beweegreden voor nieuwbouw was verder ingegeven door de mogelijkheid om met moderne materialen en bouwmethoden een huis te bouwen dat zó efficiënt met energie omgaat, dat verwarmen vrijwel overbodig is, zelfs in de strengste winters. Het huis moest dan ook ontworpen worden volgens de richtlijnen van het passiefhuis, waarbij het overgrote deel van het glasoppervlak in de zuidgevel zit, zodat de zon het huis verwarmt. Door de zuidelijke oriëntatie en toepassing van PV zonnecellen en een zonneboiler kan het zelfs een energiePLUSwoning worden.

Om dit moderne, energie-ëfficiënte huis vorm te geven, hebben we architect Paul Sloven ingeschakeld. Onze opdracht aan hem was om een eigentijds huis te ontwerpen in een landelijke stijl, maar ook een huis dat logisch aansluit op het bestaande erf met het bestaande schuurtje.

We vinden dat het resulterende ontwerp in zijn onmiddellijke omgeving erg goed staat en ook een positieve bijdrage levert aan het plaatselijke landschap. Wij zijn erg enthousiast over het huis, niet alleen voldoet het helemaal aan onze wooneisen en is het energie neutraal, maar we vinden het ook een erg mooi huis dat goed past op deze mooie locatie.

Edwin van Opstal en Karin Peters
Maasbommel