skip to main content

VILLA DELUXE


Logo Villa Delphia Deluxe

Unieke villa ontwerpen


  • Villa Nuland - achterzijde
  • Villa Nuland - achterzijde met terras
  • Villa Nuland - achterzijde met zwembad
  • Villa Nuland - tuin met terras
  • Villa Nuland - voorzijde
  • Villa Nuland - zijaanzicht

Wonen met zicht en licht.



Inhoud:
1550 m3 (incl. kelder)
Vloeroppervlak (BVO):
533 m2 (incl. kelder)

Aan de rand van de dorpskern van Nuland zijn op een inbreidingslocatie drie vrijstaande villa’s gerealiseerd. De drie particuliere ontwikkelaars hadden alle drie eenzelfde beeldkwaliteit voor ogen: eigentijdse architectuur met in iedere woning terugkerende materialen en kleuren.

De opdrachtgever had een uitgebreid woonwensenprogramma. In het ontwerp waren “zicht en licht” en “privacy en vrijheid” steeds terugkerende en leidende thema's. Met een gesloten straatgevel en open tuingevel heeft Villa Delphia voor hen een maximaal gevoel van privacy en vrijheid gecreëerd. De oriëntatie bleek uitermate geschikt om de villa te ontwerpen volgens de passiefhuisprincipes. De ruime hoeveelheid glas op het zuiden maakt natuurlijke opwarming door de zon mogelijk. De gesloten noordzijde voorkomt veel warmteverlies. Een automatisch werkende zonwering voorkomt overmatige opwarming.

Villa Delphia heeft het programma van eisen vertaald naar een villa samengesteld uit drie volumen, ieder met een eigen materialisering en herkenbaarheid. Door te kiezen voor een samengesteld volume is voorkomen dat er een te kolossale uitstraling zou ontstaan. De eenheid van de compositie wordt versterkt door het gebruik van neutraal gekleurde materialen.

De gekozen materialen voor de gevels van de verschillende volumes zijn van stucwerk (wit), zink (grijs) en keramische leipannen (zwart). De details zijn minimalistisch.
Het verandadak ligt als een zelfstandige schijf over het lage volume. De gepolijste roestvrijstalen kolom is een knipoog naar de architectuur van het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe. Het dak creëert een aangename overdekte buitenruimte.
Een vide in de zitkamer waarborgt dat er altijd voldoende daglicht binnentreedt, ondanks de grote veranda-overkapping.

Het zwembad was voor de opdrachtgever een belangrijk gegeven, neemt daarom een prominente plek in en maakt deel uit van de gehele compositie. Bij een winterse (lage) zonnestand levert de zonreflectie op het water extra zonnewarmte en licht in de woning.

Verscholen achter een opstaande dakrand zijn op het dak zonnecollectoren aangelegd ten behoeve van de verwarming van woning en zwembad.
In de voortuin is een retentievijver aangelegd waarin het regenwater van de daken wordt opgevangen en vertraagd wordt afgegeven aan de bodem.

Artikel KavelHuis okt.2015 - Villa NulandIn 2015 heeft het blad Kavel&Huis een uitgebreid artikel besteed aan deze woning.
Lees hier het artikel. (pdf, 3Mb)