skip to main content

TRADITIONEELtraditioneel en klassieke huizen


Klassiek en energieneutraal.Inhoud woonhuis:
1150 m3 (incl. kelder)
Vloeroppervlak (BVO):
390 m2 (incl. kelder)

Het ambitieuze zelfbouwproject van familie Zwinkels – Van der Wijst is in het voorjaar van 2014 opgeleverd en bewoond. De werkzaamheden zijn gestart in 2012 op een fraai perceel in het natuurgebied Slabroek in Uden.
Door een optimale isolatie en allerlei duurzame installaties produceert deze woning meer energie dan ze verbruikt: energiePLUS.

Er zijn zoveel voorzieningen getroffen waardoor de EPG op een negatieve waarde is uitgekomen. EPG = -0,15

Techniek
Bouwkundig:
 • Keldervloeren en –wanden: betonconstructie met 100 mm XPS
 • Spouwmuren: dik 450 mm, Poriso, 2 x 100 mm PIR platen overlappend aangebracht, luchtdicht afgewerkt met aluminiumtape, geventileerde spouw, gevelbaksteen. Rc=9,5 m2.K/W
 • Kozijnen van hout, dubbele kierdichting en 3-voudig glas. Luchtdichte kozijnaansluitingen op de wanden en vloeren met foamschuimband en butyltape van Illbruck.
 • Zonwering d.m.v. ingebouwde screens.
 • Dak: Kingspan-Aeropassief dakplaaten op gordingen, keramische dakpannen. Rc=9 m2.K/W
 • Serres (2 stuks) t.b.v. passieve zonnewarmte. Oriëntatie zuidoost en zuidwest.
Installaties:
 • Het garagedak is voorzien van 48 PV-panelen van 250 Watt. Gemiddelde opbrengst/jaar: 12.000 kW
 • Warmtepomp: zelfbouw, vermogen ca. 10 kW. Aardwarmteslangen: 500 m1 tyleen slang rond 40 mm, aanlegdiepte op 4.00 m1 diepte in de tuin.
 • Lage temperatuur vloerverwarming: 3000 m1 slang verwerkt.
 • Zonnepanelen tbv warm tapwater, opp. 5 m2. Buffervat van 500 liter.
 • Balansventilatie met wtw-unit. Rondom het huis ligt 300 m1 grondbuis rond 110 mm voor aanzuiging van voorgekoelde/voorverwarmde verse buitenlucht.
 • Speksteenkachel met 7 kW vermogen. Uit emotionele overwegingen mee-verhuisd uit de vorige woning. Kachelhout van eigen terrein, dus CO2-neutraal.
Ook is de bestaande oude gierkelder achter het huis gereinigd en waterdicht gemaakt voor de opvang van regenwater. Het water wordt gebruikt voor spoelen van de wc’s, voor de tuin, de planten, streeploos ramen wassen etc.

Het verhaal van de bewoners: Ons energiePLUShuis
Met veel plezier leggen wij, jonge pensionado’s, de laatste hand aan onze in eigen beheer gebouwde energiePLUShuis. Een lang vervulde wens in uitvoering gebracht. Een tijdrovend, energievretend avontuur, maar het resultaat staat als een huis en we zijn er hartstikke blij mee.

Op het moment dat we na 18 jaar strijd met de overheid uiteindelijk toch ons huis moesten verkopen en we geen enkel ander passend huis wisten te vinden, hebben we uiteindelijk besloten het dan maar zelf te gaan maken.
Reeds vanaf de jaren 70 zijn we geïnteresseerd in duurzame bouwmethodes en energiebesparing en voor ons was het dan ook een vanzelfsprekendheid dat we heel energiezuinig zouden gaan bouwen. Maar er was ook de wens om zoveel mogelijk karakteristieke kenmerken en details van onze oude woning terug te brengen in ons nieuwe huis. Kortom de opgave voor architect Paul Sloven was geen simpele. We wisten precies wat we wilden en zijn vormgeverskwaliteiten werden soms hevig op de proef gesteld. Het is ons samen uitstekend gelukt te ontwerpen wat wij bedoelden. Ons karakteristieke huis met, als het goed is, meer energieopbrengsten dan we nodig hebben.

Hoe we het hebben aangepakt.
Allereerst vroeg het veel tijd en overleg en verdieping in de materie, alvorens de juiste materiaalkeuze te maken. Met name de afstemming om het tot een logisch geheel te maken was erg lastig. Dankzij een goede bouwfysicus, met veel geduld en bereidheid tot uitleg, ons geadviseerd door de architect, kwamen we stapje voor stapje verder. Het bouwbesluit vereist een Rc waarde van 3,5, wij besloten te gaan voor een Rc waarde van 9. Dit is alleen te bereiken als je op alle fronten tegelijk maximaal inzet. Dus een fors isolatiepakket, zonnepanelen, zonneboiler voor warm tapwater, aardwarmte met warmtepomp, balansventilatie met warmteterugwinning, driedubbel glas, dubbele kierdichting, luchtdichte aansluitingen, passieve zonne-energie en dan treed ik nog niet al teveel in detail, want per onderdeel zitten er ook nog een aantal extra slimmigheden, door Ton zelf bedacht.

De combinatie karakteristiek/duurzaam bouwen leverde soms een ware puzzel op. Bijvoorbeeld het vinden van een timmerfabriek die in staat was om houten kozijnen met driedubbel glas en dubbele kierdichting te maken met naar buiten openslaande ramen viel niet mee. Men startte met: kan niet en onzin, maar uiteindelijk wisten we een bedrijf dusdanig enthousiast te maken, dat ze er nu trots op zijn en mensen verwijzen naar onze woning. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Maar gelukkig wordt duurzaam bouwen steeds gewoner en ontwikkelt de bouwwereld steeds meer duurzame bouwmethoden en daarbij behorende oplossingen. Helaas blijft het moeilijk om in deze wirwar van innovatieve producten de enige juiste keuze te maken. Een ieder prijst zijn eigen product aan en ook adviesbureaus blijken vaak connecties te hebben, die de voorkeur voor een bepaald product mede bepalen.

We zijn nu net verhuisd, hoewel nog lang niet klaar. Alle noodzakelijke voorzieningen werken, maar de balansventilatie is er bijvoorbeeld nog niet. Het huis voelt als een warme jas, vooral omdat er in het hele huis diezelfde comfortabele temperatuur is, nergens een kouder hoekje. De fijn-afstelling moet in de praktijk gaan uitwijzen of alles wat we bedacht hebben ook daadwerkelijk werkt zoals bedoeld is. En of het werkelijk zo energiezuinig is. We verwachten van wel, hoewel deze winter natuurlijk niks voorstelt en de installatie geenszins op proef stelt. Maar volgens de bouwfysicus is het niet de vraag hoe het huis te verwarmen in de winter, maar hoe het te koelen in de zomer. De serre die normaal zorgt voor de passieve zonne-warmte krijgt uiteraard een goede zonwering en de laagtemperatuur vloerverwarming zal in de zomer juist de boel koelen doordat die gevoed wordt met grondwater van ongeveer 10 graden.
Maar afijn we gaan het meemaken.

We zijn kapot moe, energiebesparend te werk gaan gold de laatste tijd alleen voor het huis, niet voor onszelf. Maar we zijn harstikke trots en tevreden dat we het aangedurfd hebben.

Voor ons was het heel vanzelfsprekend dat als we nieuw zouden bouwen, het zo energiezuinig moest. Waarom? Gewoon, omdat we met zijn allen wel erg veel fossiele brandstoffen in een razendsnel tempo aan het opgebruiken zijn. En dat kan zo niet doorgaan. We willen graag blijven autorijden, vliegreizen maken etc, maar als we met de hele wereldbevolking op de huidige voet doorgaan, dan komt er een moment dat we geen brandstof meer hebben. En weet je, gaandeweg werd het steeds meer sport, hoever kunnen we gaan. Voor de bouwvergunning is een epg-berekening vereist en we slaagden er in, deze waarschijnlijk als eerste woning in Nederland met een negatief getal aan te leveren.

Natuurlijk hangt er ook een prijskaartje aan al deze extra maatregelen, maar het is een investering in de toekomst. Onze zonnepanelen hebben ons in 8 maanden tijd al 10.000 kWh opgeleverd, die gaan we niet verbruiken per jaar, naar verwachting ook niet als we er wonen.
Tot slot een tip als je aan het bouwen gaat, zorg dan in ieder geval voor een goed isolatiepakket en dat je luchtdicht bouwt. Dat kan je later namelijk niet meer veranderen. Investeren in zonnepanelen, warmtepompen, en dergelijke kan altijd nog.
Serieus geïnteresseerd? Als we straks echt klaar en uitgerust zijn, ben je van harte welkom.

Ton en Thea