skip to main content
Aanvullende info
Trends in particuliere woningen

Overweegt u ook om een particuliere woning te laten bouwen? Loopt u zelf weleens door een nieuwbouwwijk dan kunt u zien dat er duidelijk trends bestaan in de bouw van nieuw gerealiseerde particuliere woningen: Grijze of antraciet kleurige voegloos gemetselde gevelstenen, wit stucwerk, houten geveldelen en antraciet kleurige kozijnen bepalen het straatbeeld. Heel anno 2021 zijn nu ook strakke rieten daken, hoge kaders en zeker veel glas.

Aan de binnenzijde van een woning kiest men op momenteel vaak voor zwarte stalen glasdeuren, een open woonkeuken met kookeiland en het liefst een multifunctionele flexibele indeling. Tevens houdt men vaak al rekening met een levensloopbestendige plattegrond, zo dat men ook op latere leeftijd gelijkvloers kan blijven slapen. Ook een veranda wordt meestal in een ontwerp geïntegreerd.

In de uitvoering worden steeds meer onderdelen van een woning van tevoren geprefabriceerd om de uitvoering sneller en kostengunstiger te maken. Wel is men nog steeds eerder terughoudend en kiest men voor zijn eigen woning liever voor de traditioneel gebouwde woning met gemetselde draagmuren. Maar ook andere bouwsystemen worden vaker toegepast, omdat er meer aandacht is voor duurzaamheid en energiezuinigheid in de particuliere woningbouw. De huidige nieuwbouwwoningen moeten gasloos gebouwd worden, wat betekend dat ze beter geïsoleerd moeten worden en aan hogere energie-eisen moeten voldoen. Tevens moeten er slimme installaties geïntegreerd worden in het woningontwerp.

Levensloopbestendig bouwen

Bij Villa Delphia zien we dat er steeds meer vraag is naar woningen met een levensloopbestendige indeling. Een slim ontworpen woning met een flexibele indeling door middel van lichte scheidingswanden biedt namelijk later de mogelijkheid om de huidige indeling te veranderen en er ook een slaapkamer met badkamer op de begane grond te realiseren. Vaak wordt er voor gekozen om nu alvast een hobbyruimte/studeerkamer in te plannen die later een andere functie kan krijgen. Een andere mogelijkheid is om in het ontwerp alvast ruimte te reserveren voor een later in te bouwen lift. Hiermee bereik je ook dat je woning geschikt is om ook op hoge leeftijd in je huis te kunnen blijven wonen.

Wijzigen bestemmingsplan

Soms is het noodzakelijk dat met een ander gebruik van een gebouw ook een wijziging van het bestemminsplan noodzakelijk is. Voor veel locaties hebben we hiervoor projectplannen gemaakt en procedures doorlopen. Afhankelijk van de plannen en procedures schrijven we een beeldkwaliteitsplan, sturen adviseurs voor bijvoorbeeld flora&fauna, milieu, geluid en dergelijke aan voor het laten onderzoeken en rapporteren op vragen van gemeente en provincie.

Voorbeelden zijn in het kader van ruimte-voor-ruimte:
stallen slopen om één of meerdere woningen mogelijk te maken, of een agrarische bestemming omzetten naar een woonbestemming.